Szlaki turystyczne w oparciu o kuchnie regionalne

Szlaki turystyczne w oparciu o kuchnie regionalne

Dzięki wielu programom kulinarnym, Polacy coraz bardziej interesują się naszą rodzimą, polską, regionalną kuchnią. W sklepach szukamy naszych polskich produktów, wyrobów, które coraz śmielej wchodzą na rynek, a były już niemal zapomniane. Czyżby hamburgery i inne fast foody były w odwrocie? Z pewnością tak nie będzie, ale coraz bardziej cenimy to co rodzime. Kuchnia powoli wkracza na turystyczny rynek. Powstają szlaki turystyczne, na których napotkamy festiwale kulinarne, prezentacje regionalnej żywności i produktów, pokazy gotowania regionalnych potraw, różnego rodzaju degustacje, kiermasze, festyny. Polacy lubią dobrze zjeść, a polska, tradycyjna kuchnia zaczyna smakować nam najbardziej. Turystyczne szlaki kulinarne przyciągają coraz większą ilość turystów – smakoszy, a dobra kuchnia pozwala dodatkowo na promocje danego regionu. Wiele samorządów zaczyna właśnie w regionalnej kuchni upatrywać szans na turystyczny rozwój regionu. Domowa produkcja znakomitych serów, przetworów z owoców i warzyw, niespotykane gdzie indziej potrawy, to przyciąga turystów z całej Polski. Zakopiański, oscypkowy szlak turystyczny może powoli zacząć czuć się zagrożonym – wyrasta mu konkurencja w innych regionach kraju. Kaszubskie, wielkopolskie sery mają także znakomity smak, a okolice, mimo iż nie ma tam gór, także są warte odwiedzenia.